כדי להצליח בבגרות במתמטיקה יש להצטיין במגוון רחב של נושאים: סדרות, אינדוקציה, הסתברות, גיאומטריה, טריגונומטריה ושלל נושאים שונים בחדו"א. עם הכניסה של התוכנית החדשה במתמטיקה, נדרשת יותר הבנה ופחות טכניקה מבעבר – דבר שמחייב את התלמידים להקדיש זמן להבנה והפנמה של הנושאים והטכניקות השונות לפתרון.

בשנים האחרונות הכנתי תלמידים לבגרות כמורה למתמטיקה בתיכונים וליוותי תלמידים רבים דרך מרכז הלמידה שלי. נתקלתי לא אחת בתלמידים ששוכחים טכניקות שנלמדו רק לפני חודש ותלמידים שאולי היו בשיעור ורשמו הכל, אבל לא הבינו מה הם כותבים.

כאשר תלמידים מכינים שיעורי בית או לומדים למבחנים, חשוב שיהיה להם סיכום של החומר ושלבי עבודה ברורים ונכונים בתרגילים טכניים. לפעמים חילקתי לתלמדים חומרי עזר שאני הכנתי בנושא מסויים, ולפעמים חומרים שאחרים וטובים הכינו. המשותף בשני המקרים היה שהדפים שחילקתי נזרקו לפח (לפעמים אפילו מיד בסוף השיעור) וכששלחתי בקבוצת הוואטסאפ, הם הלכו לאיבוד בין שלל צילומי המסך והסרטונים. הרעיון להוציא את כל הסיכומים בצורה של חוברות מעוצבות נולד כדי לאפשר לתלמידים גישה מהירה ונוחה למידע שהם צריכים, בלי צורך לחפש בטלפון או באתרי אינטרנט ובלי להסחב עם עוד ספר מתמטיקה (ביננו – אף תלמיד לא אוהב עוד ספר מתמטיקה). מצד אחד חוברת מתומצתת שלא שוקלת הרבה ונכנסת בכל כיס, ומצד שני משהו שווה ערך כזה שעוד לא ראיתי אף תלמיד משליך או שוכח בכתה.

ברמה היותר כללית, תלמידים לא תמיד לומדים איך לגשת לתרגיל נכון:

  • איך להבין את הנתונים ואת מה שהם צריכים לבצע,
  • איך הנתונים של השאלה מובילים לפתרון הפשוט שלה,
  • איך מסקנה מסויימת שהגענו אליה קשורה להמשך התרגיל,
  • אילו מוקשים קיימים בשאלות השונות ואיך לקרוא (ולהבין) בזהירות כדי לא ליפול,
  • איך לארגן את הנתונים בצורה מסודרת כדי לא לפספס נתונים בהמשך התרגיל

אלו דברים שנתתי להם דגש בחוברות.